Nuorunen vai Päi-Nuorunen?

SA-kuvia Päänuorusesta 1942.

Patikkamatkallaan Paanajärveltä Olangan-kylään Ilmari Kianto ja Johannes (Iivo Ahava) keskustelevat kesällä 1914 kahden kivijättiläisen nimien oikeellisuudesta.

Keskustelu perustuu Kiannon julkaisemaan kirjaan ”Vienan virroilla, Karjalan kankahilla” 1915, jota tässä siteeraan;

Paanajärvellä Kianto jäi ilman venekyytiä. Oli patikoitava 12 km matka Vartiolammmen kylään. Matkan varrella Kivakka ja Pää-Nuorunen ilmestyivät näkyviin vähän väliä. Tästä kehkeytyi seuraava keskustelu kaverusten kesken;

Näin pilkahtelee Päänuorusen huippu patikoitaessa Vartiolammen suunnalta Pääjärven pohjukkaan ja Koutajärveä kohti.
Näetkös? julisti Johannes
taipaleen loppupuolessa,  metsän reuna vihdoin leveästi aukesi.
- Siinä ne taas ovat!
Siinäpä ne taas tosiaan olivat – salaperäiset jättiläistoverimme: Kivakkatunturi ja Päi-Nuorunen, jotka milloin meitä lähenivät, milloin pakenivat. Kivakka näytti tällä kertaa seisovan edessä siintävän kylän kyljessä, Päi-Nuorusella näkyi olevan aikomus livistää vasemmalle taaksemme. Etteivät taas meitä huiputtaisi!
Johannes väitti kiven kovaan että Päi-Nuorusen nimi oli niin kuin sen minä tässä olen esittänyt. Se ei ole mikään Pää-Nuorunen, kuten karttoihin on merkitty, sillä kansa ei ole niin tyhmä että nimittäisi pienempää isommaksi. Kuusammon Nuorunen, lähes 600 mpy. korkea tunturi, on juuri Pää-Nuorunen. 
Karjalan puolen Nuorunen (n. 500 mpy. )on – Johannneksen uskon mukaan – saanut nimensä siitä että se ikäänkuin katsoo Kuusamon Nuoruseen päin. Toisin sanoen: se on ” päin Nuoruseen”.

Onko tämä nimipropleemi ratkaistu näinkään, en mene takaamaan. Minulle molemmat nuoruset kelpaavat päättöminäkin, vaan jos minä rupean tässä kuvittelemaan nimijohtimia, niin saatte kuulla kummempia. Esimerkiksi että: kaksi jättiläistä ennenvanhaan veti kissanhäntää pitkällä nuorasella, toinen seisten Vienan, toinen Ruotsin puolella. He olivat tehneet välikirjan että se, joka vetää kilpailijansa kumoon, on oikeutettu saamaan voitetun pään nuoran päähän sidottuna itselleen. Vienan puolen jättiläinen, vaikka oli lyhyempi hirviö, sattui voittamaan ja niinpä oli Ruotsin jättiläinen velvoitettu sitomaan ”Nuoraseen” ison päänsä, joka siis joutui Vienan puolelle. Mutta Ukko Jubmelia mokomanlainen peli kismitti ja hänpä rankaisi molempia jättiläisiä muutamalla heidät kallioröykkiöiksi. Näin syntyivät laiton Pää-Nuorunen ja päätön Nuorunen.

Jos tämä minun sepustettu tarina nyt on aivan päin hongikkoon, niin luovun mielelläni enemmästä päättelemisestä, lopettaa Kianto keskustelun.
Kuva U.T.Sirelius 1911
Sa-kuva
Sa-kuva
Sa-kuva
Päänuorunen Pääjärveltä kuvattuna 11-1994

Veli M Leinonen 12.4.2016