Loimusiikaa

Loimusiikaa hiillostulilla
Loimusiikaa hiillostulella

Jos sie joskus siikaa saat,
kolkkaa kala kopsauta,
suomusta se sukkelasti,
avaa vatsa, suolista,
kituset ja sisukalut,
poista heti huolella,
huuhtaise viel puhtahaksi,
viillä kylet viilloksille,
mausta vielä suolalla.

Vuole tikku pajukkosta,
pistä ruodon kupeesta,
pajun kärki siian suusta,
ulos tullen solmua,
nosta hiillostuliloimuun,
anna hiljaa paistua,
kääntelyä tarpeen tullen,
kohta voip ne maistua.

Tikkuun pistettävä loimukala pitää olla pyyntituoretta.
Ennen kuolinkankeutta kala tekeytyy pajutikkuun
kiinni hyvin, toisin kuin kuolinkankeuden ohittanut kala.
Pannulla paistettaessa ”liian tuore” kala kipristyy menettäen
esteettisen muotonsa.

19.8.2020 Veli M. Leinonen