Leppoisa Multas-Leski

Hilda Sofia Kurtti, joka paremmin Multas-leskenä.

Multas-leski oli Paanajärvisten rakastama monitaituri.
Hilda Sofia Heikintytär Kurtti, Multas oli syntynyt s. 25.9.1885.

Multas-leski ansaitsee tulla mainituksi, kun puhutaan Paanajärven arkiseen elämänmenoon vaikuttaneista persoonista.

Anneli Meriläinen kertoo Multas-leskestä kirjassaan Paanajärvi (julkaistu 1993) seuraavaa; kuva Birgit Kananen kokoelma 1931-1934

Multas-leski kotikonnuillaan. Kuva B. Nieminen.
Multas-leski, museoviraston kuva.

”Kaikki Paanajärveläiset tunsivat Multas-lesken. Hän oli kyläläisten keskuudessa hyvin pidetty henkilö, jonka ovet olivat avoinna vierasten tulla ja mennä.

Hilda Multas asui tyttärineen Ruskeakalion päällä (Kangas-niminen tila Ruskeakallion takana), missä hän hoiteli pientä viljelystään, muutamaa lehmää sekä lampaita. Hän mm. veltin- ja huopatossuntelijä, villankarttaaja ja –kehrääjä, joka kutsuttiin Paanajärven taloihin milloin mitäkin askaretta varten.

Piippuaan tuprutteleva Leski oli kylällä tuttu näky; hänet otettiin vastaan kaikkialla ja hän tunsi talot sekä niiden tavat.

Erityisen suosittu hän oli sairaanhoitajien keskuudessa. Heti, kun sairasmajalle tuli uusi hoitaja, otti Leski hänet ”siipiensä suojaan” ja perehdytti uuden asukkaan kylään sekä sitä ympäröivään luontoon.

Hän opasti vaaroille ja metsiin, näytti parhaimmat ja kauneimmat paikat, oli aina valmis retkelle. Ketterästi hän kipusi suksineen kallion kuvetta pitkissä hameissaan ja laski vaaran rinnettä niin, että moni tyttö jäi toiseksi.”

© Veli M. Leinonen
Hki 30.1.2017