Paanajärvi Park ensimmäinen puistonjohtaja Jakov Semenov 8.2.1939 – 7.2.2017 in memoriam

Majaako laivan ensireissulla Niskankylässä. Vasemmalla Jakov Semenov. Laiva sai nimen Jaakon mukaisesti.
Voitonpäivän Veteraanien muistojuhla 9.5. Pääjärvellä Pohjois-Vienassa. Video ja kuvat Alevtina Drapkova (o.s. Vasiljeva) / Видео и фото: Алевтина Драпкова (в о.с. Васильева).
Jakov  Semenovin (s. 8.2.1939 – k. 7.2.2017) muistolle! Moskovasta kantautui suru-uutinen ystävämme Jakov Semenovin siirtymisestä taivaallisille metsästysmaille.

Jaakko, kuten me häntä nimitimme, oli syntynyt 8.2.1939 Tuoppajärven rantamailla Vaarankylän maisemissa. Äkillinen poismeno tapahtui yllättäin sydämen pysähdyttyä hiihtolenkin jälkeen hänen kotonaan. Hiihtäminen ja juoksulenkkeily olivat Jaakon lempiharrastuksia.

Jaakon opin tuntemaan vuoden 1994 syksystä alkaen vierailtuani Paanajärvi Park:in luonnon-puistossa ensi kertaa. Jaakkohan toimi ko. puiston ensimmäisenä johtajana vuoden 2002 alusta lukien, ja myötävaikutti  aktiivisesti puiston syntyyn ja sen nykytilaan.

Suomen ystävänä tunnetulla Jaakolla oli myös sukuyhteyksiä Suomeen. Hän tunnustautui kuitenkin sielultaan suureksi Vienan Karjalan pojaksi, ja erityisesti Louhen piirin seutukunta oli hänen mielenkiinnon kohde.

Jaakko kouluttautui sotilaan ammattiin Venäjän armeijan palveluksessa,  ja eteni urallaan everstiksi  asti, kunnostautuen mm. Afganistanin sodan operaatioissa.Sotilasuran ansioista hänet palkittiin monin kunniamerkein. 

Ystävystyttyäni Jaakon kanssa lähemmin, välillemme kehkeytyi varsin moniulotteinen projekti- ja työystävyys. Mm. Vuokatti-Sotkamon Venäjä-turismin kehittämishankkeessa 1994 – 2000 hän toimi yhteishenkilönämme Moskovassa, järjestäen tapaamisiamme merkittävien päättäjien pakeille.

Paljolti oli Jaakon ansiota, että majoittuvien venäläisturistien määrä Sotkamon-Vuokatin alueella kasvoi merkittäviin mittasuhteisiin vajaassa viidessä vuodessa. Jo parissa vuodessa saimme Vuokatti-Sotkamo alueelle peräti 28500 (tilanne 1995) majoitusvuorokautta (lähtötilanne lähes nolla), tuoden myös useita matkailuhankkeita investointeineen Kainuun alueelle. Mm. ensimmäinen suora charter-lento Moskovasta- Kajaaniin puuhattiin Jaakon kanssa yhteistoimin.
Havaitsin melko nopeasti, että Jaakolla oli ovet avoinna kaikkien merkittävien päättäjien pakeille. Jaakko oli ilmiselvästi arvostettu sotasankari Venäjällä.

Louhen piiriin rakennutimme Jaakon kanssa majatalon Sohjanan harjulle, ja hankimme laivan Petroskoista turisteja kuljettaaksemme Paanajärvi Parkiin Pääjärven selkävesiä pitkin. Kuljetimme turisteja Solovetskin luostariin asti.

Nyt, kun Jaakko on poistunut joukostamme, voimme  vielä iloita hänen aikaansaannoksistaan luontomatkailun, ystävyyden ja yhteistyön rintamalla, mikä on kaiken menestymisen perusta rajat ylittävässä matkailuyhteistyössä.

Kunnia Jaakon muistolle, hän jos kuka oli todellinen Suomen ystävä. Osanottomme poismenon johdosta.

Helsinki 3.3.2017

Veli Matti Leinonen
ystävä