Viisaampi kuin Kitkan viisas!

Vastarannan muikku savukalana kirjolohifileessä.

Viisaampi kuin Kitkan viisas!

Pakkashuuruiset koivut keskellä mäntykangasta. Ne värjöttävät jäisinä, kalauttuina kuin kalan ruodot, vasten taivasta kolkosti kaunistaen mäntyvaltaisen hiekkarinteen. Talven kynnyksen taittuessa aamu-aurinko nousee. Se näyttäytyy harjun yllä häikäisevässä kirkkaudessaan.
Riemumieli nostaa pakkasaamun tunnelmaa.

Tämän järven hiekkarannat ovat näkymättömiä. Niitä on vain muutama jokisuun matalikko. Ne syntyivät vuosisatojen kuluessa virtaavan veden kuljettaessa hiekan pakkautumaan rantamaille. Talveksi ne nukahtavat lumisen jään alle horrokseen.

Niillä main uiskentelevat myös syksyn kaviaarisadosta kuoriutuneet pitkäalaleukaiset siian sukukulaissielut, hopeakylkiset pikkumuikut. Kitkajärven perukoilla tuo elokala tunnetaan oikeasti kitkan viisaana.
Lohikalojen aatelinen se on.

Ovatpa tavoilleen oppineet, nuo hohtavan kultaiset, sulavan sutjakkaat,
pikkuruista pienemmät, hillittömät hippiäiset, järvikansan kaunoiset, puhtaan veden villit velhot.

Muikku on taimenelle taattu tarvekala, perusmuonaa. Haukikin niitä hamuaa. Herkkua on se myös hellalla. Se on suomalaisten arkikala, tillivoinsuloinen muikkupottumuona.

Parveutukaa oi muikut, sukeltakaa sovussa! Siemaiskaa kirkasta vettä sisuksiiin, mussuttakaa planktoonilevää suppusuuhunne. Sukeltakaa viileän veden vapauteen. Piiloutukaa hiljaisuuden rauhaan. Paetkaa!
Muikkumurhaaja

Nuottaaja, troolari ts.muikkumurhaaja kuljettaa teidät viimeiselle matkalle. Pussipohjaan nuotan perälle.

Rantakalana uinahdatte kohta muurinpohjapadassa.  Toinen koulukunta tukahduttaa teidät ruisjauhoilla. Kuumassa voipannussa kärvennetään paistopinta kullanruskeaksi. Jotkut onnekkaat päätyvät muumioitavaksi ruistaikinakuoreen. Valitettavasti hautapaikka häpäistään veitsellä leikaten arkku auki. Savolaisten keksimä keplottelukukko se on. Todellisuudessa joukkoistettu muikkumurha se on.

Voit joutua myös savuhelvettiin. Muikkumurhaaja latoo teidät metalliritilälle kauniisti riviin, kylki kylkeä vasten. Juttelee mukavia seitsemän neitsyen taivaasta. Alkupalana tarjotaan tulta. Katajanoksilla suoritetaan häkämyrkytys. Leppälastut varmistavat hitaan kuoleman. Petokseen kuuluvat sokeripalat annetaan muka rentouttamaan tunnelmaa. Tämä on todellisuudessa  savuava tulihelvetti, ja ainoa onni siinä on varmasti tapahtuva sielunvaellus. Vahingosta viisastuu. Seuraavassa elämässä olette Kitkan viisaitakin viisaampia!