Pyhimmistä pyhin

”Mitäpä se hyvejää” ts. Puolangan pessimistikylän Hepoköngäs.

Ominaisuuksia

”Persoonapropleema” hyljeksitty kertoo;

Vaikka olen täysikasvuinen ihminen ja minulla on omiakin lapsia, äitini on tärkein ihminen elämässäni. Silti minulla on aina ollut sellainen tunne, ettei äitini rakasta minua, ja vaikka olen kovasti koettanut häntä miellyttää, en jostain syystä ole onnistunut siinä koskaan kunnolla.

Sisareni (veli tai sisar) eivät välitä hänestä juuri lainkaan, mutta silti hän kohtelee heitä paljon paremmmin kuin minua. Hän soittelee heille alituiseen ja käy heidän luonaan kylässä (itseasiassa kutsuu itsensä kylään). Itse saan kerjätä häntä käymään vieraissa meillä.

Tämä ongelma raunioittaa parisuhteeni ja heittää mustan varjon kaiken ylle. Ole niin kiltti ja kerro mikä minussa on vikana ja mitä voisin sen hyväksi tehdä. Puolisoni lohduttaa minua sanomalla vain: unohda koko juttu.

Menetetty kyky toimia tässä ja nyt, senhetkisissä ihmissuhteissa. Sen sijaan että hän askartelisi senhetkisen näytöksen kimpussa, hän yhä esittää menneisyyteen kuuluvaa, sisäisen ristiriidan näytöstä. Hän vetäytyy muiden seurasta, yrittää lujempaa ja kovempaa, valittaa vaivojaan, vaatii palveluksia, peittää tressinsä näennäiseen pirteyteen.

Pyhimmistä pyhin

Tule alas orreltasi,
nauti nauravainen,
kanat ovat kanoja,
mut nainen aina nainen,
tunnetila tunnusta,
katso aurinkoiseen,
nouse ylös siivillesi,
noste ota onneen.

Kiusallinen kitisee,
tappurainen tarraa,
viettelevä viehättää,
sisinpääsi narraa,
kaikkivoipa vonkaa,
uuvuttavi uhrin,
viatonna viheltää,
turhimmista turhin.

29.8.2020 Veli M. Leinonen