Paanajärven suojelusenkeli – Tatjana Jungina

Tatjana, Paanajärven suojelusenkelimme. Kiitollisina Onnittelemme sinua 25-vuotisen työrupeamasi johdosta.


Paanajärven sydänkäpynen ja suojelusenkeli – Tatjana Jungina


Me kaikki Paanajärven ystävät ja perilliset muistamme varmasti erinomaisen hyvin retkioppaamme Tatjana (Jegorovna) Junginan. Ilokseni sain katsottavaksi Karelia TV:n tuottaman, hänestä kertovan dokumentin ystäväni vinkin kautta. Tatjana toimi pitkään metsänhoitajana Paanajärven luonnonpuistossa (Paanajärvi Park). Nykyisin hän on eläköitynyt päätoimestaan, mutta toimii edelleen aktiivioppaana Paanajärvellä. Tatjana on harrastanut valokuvausta jo nuoruudestaan saakka ja kertoo ensi kameransa olleen Zenit-merkkinen.

Dokumentissa Tatjana kertoo lapsuudestaan, nuoruudestaan ja opiskelustaan metsänhoitajan ammattiin. Tatjana syntyi Pohjois-Vienan Tiksajärven eteläpuolisessa Ashahman kylässä (Agitakhmajärvi) jossa pääelinkeinona oli metsätalous. Mainittuun kylään matkattiin Kiestingin ja Louhen välimailta Sosnovyin (Mäntykylän) kautta kulkien.

Dokumentissa Tatjana kertoo Vienan-Karjalan mystisistä tavoista ja tottumuksista uskomuksineen metsään, veteen ja luontoon liittyen. Hän kertoo kuinka Mäntyjoessa virtaa pyhä pesi ja sen koskessa puhdistautuminen on perus rituaali. Lisäksi hän kertoo ahmasta, kuukkelista, muurahaisista, tuulenpesästä jne. Selviää mm. kuinka maailman vahvimman (joka on muurahainen) enrgia siirretään kuolevaiseen ihmiseen käsien kautta. Kuulen kuinka hän kertoo “joen antavan voimaa, joki muistaa,” ja “valkea jäkälä on kuin lumi.” Lisäksi hän laulaa monisäkeistöisen “Pappa lupas talon laittaa Paanajärven rantaan”.

Käykää ihmeessä katsomassa tuo mainio dokumentti joka alkaa kohdassa 6:55 päätyen kohtaan 27:00.

Samalla toivotan kaikkea hyvää Paanajärvi Park luonnonpuiston poppoolle ja menestystä heidän tärkeälle työlleen. Ystävyys ei koskaan kuole. Toivottavasti tapaamme pian.


Tässä linkki dokumenttiin:https://youtu.be/8-o9m3FE65I?si=wCmr09iyM9n1I99s

Helsinki 1.2.2024 Veli M. Leinonen