Isänmaallinen ilta 29.11.2023 

Tänään on kulunut tasan 84 vuotta talvisodan syttymisestä. Tänään on siksi ajankohtaisen tärkeää muistaa meidän sotiemme Lottia, heidän tekemästään pyyteettömästä työstä isänmaamme hyväksi. 

SONY DSC
Isänmaallinen ilta Temppelinaukion kirkossa 29.11.2023 
 
Tänään on kulunut tasan 84 vuotta talvisodan syttymisestä. Tänään on siksi ajankohtaisen tärkeää muistaa meidän sotiemme Lottia, heidän tekemästään pyyteettömästä työstä isänmaamme hyväksi. 
 
Uudenmaan Lottaperinneyhdistys ry järjesti eilen Isänmaallisen iltatilaisuuden Temppelinaukion kirkossa taustajoukkoineen. Tilaisuudessa esiintyivät pj. Kristiina Kokko, eduskunnan puolustusvaliokunnan pj. Jukka Kopra, Sibelius akatemian opiskelija Sami Arvonen esitti isänmaallisia lauluja kitaralla säestäen, toiminnanjohtaja Anne Nieminen esitelmöi, ulko- ja turvallisuuspolitiikan ammattilainen, Henri Vanhanen esitti näkemyksiään meidän Nato-jäsenyytemme mukanaan tuomasta uudesta roolista Euroopassa, EU:ssa ja maailmalla. Tilaisuuden lopuksi Töölön kirkkoherra Hilkka Niemistö kertoi näkemyksiään maallisesta näkökulmasta mm. siitä, miten me itse kukin koemme kriisitilanteet sodan poikkeusoloissa ja elämisen arjessa. Jukka Kopra käsitteli esityksessään Suomen turvallisuustilannetta. On vielä mainittava, että urkurina toiminut henkilö (valitettavasti niemeä en kuullut mainittavan) esitti vaikuttavan avausmusiikkisoolon ja säesti myös taidokkaasti. 
 
Myös allekirjoittaneen isän sisaruksista kolme toimi Lotan tehtävissä. Pikkulottana toimivat 1929 syntyneet kaksoissisarukset Kirsti Hellén ja Eeva Saarenpää. Kirsi Hellén kuoli n. vuosi sitten, mutta Eeva Saarenpää elää kohtuuvoimaisena Raahessa. Sisaruksista vanhin Elma Palokari poisnukkui marraskuussa 2022 sadan yhden vuoden ja 8 kk ikäisenä. Mainittujen sisarusten kokemuksista Lottana olen kertonut muutaman kerran kotisivuillani, ja Elma Sofian elämästä olen kertonut kirjan muodossa (Tuhkattujen muistojen Paanajärvi 2021). 
 
Lisään loppuun vielä muutaman aiheeseen liittyvän linkin ja kuvia eilisestä Temppelinaukion kirkon tilaisuudesta. 
 
Parhaimmat kiitokset tilaisuuden järjestäjille ja menestystä Lottien perinnetyöhön. 
 
Helsingissä 30.11.2023 Veli M. J. Leinonen

Etusivu - Lotta Svärd - Verkkomuseo (lottasvard.fi)
Kaksosten evakkomatka 1944 (tuumatti.fi)
Elma Sofia Palokari os. Leinonen (1921-2022) (tuumatti.fi)
Lotta Svärd -järjestö | Uusimaa