The Beast – Cadillac One

Joe Biden Helsingissä 13.7.2023 kuva tuumatti.fi Veli M. Leinonen

Yhdysvaltain presidentin käytössä olevan, panssaroidun virka-auton epävirallinen nimi on The Beast. Kyseinen auto ja mahdollisesti myös sen kaksoiskappale on jo Helsingissä, kun presidentti Joe Biden saapui myöhään keskiviikkoiltana Suomeen.

The Beast on Cadillac-merkkinen, ja siinä on viitteitä muun muassa Cadillac Escaladesta, XT6- ja CT6-malleista. Nykyinen malli debytoi palveluksessa syyskuussa 2018. Pituudeltaan 5,5-metrinen The Beast on kuitenkin erillisrakennettu perusmalleista poikkeavasti GMC:n TopKick-alustalle, joka kestää auton noin 9 000 kilon omamassan.

Korkea omamassa aiheutuu massiivisesta turvavarustelusta: esimerkiksi ovissa on 20-senttinen panssarointi, ja ikkunalaseissa 130-millinen, polykarbonaatilla vahvistettu rakenne. Ikkunalasit kestävät muun muassa rynnäkkökiväärin luodiniskut ja pienet räjähdykset.

The Beast on seitsemänpaikkainen, istuinjärjestely on 2+3+2, ja sisätilat ovat tarvittaessa muunneltavissa viiden hengen kokoustilaksi. Autossa on pomminkestävä pohjapanssari ja se on hermeettisesti suojattu, eli se selviytyy myös kemiallisen aseen iskusta. Autossa on oma happijärjestelmä ja palonsammutuslaitteisto tavaratilassa.

Renkaat ovat kevlarvahvisteiset, jotta ne kestävät esimerkiksi piikkimattoesteen yli ajamisen. Vanteet ovat terästä ja panssaroitu polttoainetankki vuorattu erityisvaahdolla, joka ehkäisee tankin räjähdyksen suoran osuman varalta.

Presidentille on autossa suojattu satelliittipuhelin- ja videoyhteys Valkoisen talon komentokeskukseen. Varustukseen kuuluu myös presidentin veriryhmän verta hätätapauksia varten. Aseistuksena arvellaan olevan ainakin kyynelkaasukranaatteja ja pumppuhaulikoita.

Voimanlähteestä ei ole täysin varmoja tietoja, mutta autossa uskotaan olevan 6,6-litrainen dieselmoottori, joka tuottaa yli 300 hevosvoimaa ja ennen kaikkea runsaasti vääntöä. Auton suorituskyky ei ole sen suuresta omamassasta johtuen kovinkaan mairitteleva, sillä kiihtyvyydeksi 0–100 km/h on arvioitu noin 15 sekuntia, ja huippunopeus on vain hieman yli 100 km/h.

Yksittäisestä autosta ei ole kyse, sillä identtisiä autoyksilöitä on arveltu olevan ainakin 12 kappaletta. Yhden auton hinnaksi on arvioitu noin 1,5 miljoonaa euroa. Autojen rekisteritunnus on 800-002, ja niitä kuljetetaan tarpeen mukaan rahtilentokoneella sinne, minne ikinä Yhdysvaltain presidentti matkustaakin.

Teksi Harry Kuurio, 13.7.2023 Iltasanomat