Hikoile tammi

oak photo


Mielenkiintoinen luontoilmiö tämä tammien hikoilu helteessä. Tämä lienee tammen suojautumiskeino kuumuutta vastaan? Auringon paistaessa lehdet helmeilevät ikään kuin lehden pinnassa olisi vesipisaroita. Varjossa olevan tammen lehdillä ei ole havaittavissa tällaista ilmiötä. Kysymyksessä ei ole yökaste. Eniten ihmettelin, ettei tästä tammen ominaispiirtestä näytä olevan luontoteoksissa mainintaa. Kuvasin havaintoani, mutta valitettavasti kamerani ei pystynyt tallentamaan ilmiötä näkyväksi. Mielenkiintoni heräsi ja menin tutkimaan asiaa lähietäisyydeltä ja sehän selvisi. Tammen lehdillä oli sokeroitunutta tahmaista mettä. Aina auringonvalon sattuessa lehden pinta kiiltelee, ikään kuin helmii, mutta vesipisaroita ne eivät olleet.

Hikoile tammi

Hikoile tammi,
lehtiäs kaitse,
ettemme jäisi
sun vihreyttä paitsi.

Sinä tammeni puu,
älä muuksi sä tuu.

Puuttomat puistota
lehtinä verso,
tammena tanssien
synnytä terho.

Sinä tammeni puu,
älä muuksi sä tuu.

Laidunna lehdykät
syksyä soita,
purppuraruskaan
tulla jo koita.

Sinä tammeni puu,
älä muuksi sä tuu.

Lehvien keltaan
maisema verhoo,
syksyisen kypsään
tammeta terhoin.

Sinä tammeni puu,
älä muuksi sä tuu.

Rankana juro
tanniini puissa,
tammetun terhot
paremman suissa.


Siinä tammettu puu,
älä muuksi sä tuu.

18.6.2023
Veli Juhani


oak photo

oak photo

oak photo

oak photo

oak photo
Photo by sherpas428