Susi-Kalle, Kalevi Oikarainen

Susi-Kalle Kalevi Oikaraisen tavaramerkki oli silmiin pistävän korea hiihtopipo
Tämä susi ei päätynyt Rukahoviin

Susi-Kalle, Kalevi Oikarainen

Viisikymmentäkolme vuotta sitten (1970) Kuusamon oma poika Kalevi Oikarainen voitti 50 km hiihdon maailmanmestaruuden Tatralla. Me kaikki hiihdon ystävät seurasimme suurella mielenkiinnolla tietenkin tuota klassikkohiihdon jännitysnäytelmää.
Vedenin oli tavoittanut Kalevin 40 km kohdalla siirtyen yli minuutin johtoasemaan. Mutta kuinka ollakaan, Kalevin viimeisen kympin kirin ansiosta hän ohitti vielä Vedenenin ja voitti näin maailmanmestaruuden.

Kalevi Susi-Kalle Oikarainen oli meidän 1960 – 1970 luvun nuorten ehdoton idoli ja hiihtäjäesikuva. Me Torangin hiihtäjähemmot näimme usein Kalevin harjoituslenkillään Munakan maastossa. Susi-Kalle, Kalevi Oikaraisen tunnisti hänen aina niin silmiinpistävän koreasta hiihtomyssystään. Olisi mieluisaa tietää; kuka nuo pipot hänelle kutoi?
Maastohiihto oli myös meidän ikäisten nuorukaisten ykkösharrastus talvisin 1960-1970 luvulla. Kuusamon joukkue Kalevin johdolla (ynnä Karjalaisen veljekset Unto ja Osmo, Manne Liimatainen) voitti tuohon aikaan aika systemaattisesti viestihiihdon SM-kultaa. Ainoan kunnon vastuksen taisi antaa Jämsänkosken Ilveksen joukkue (Huhtalan veljekset, Kalevi Laurila).
Hiihtohullujahan me monet olimme. Jopa alakouluaikaan välitunti hyödynnettiin hiihtoharjoitteluun hiihtämällä Kirkkokedon kansakoulua ympäri.

Kuusamon Eräveikot järjesti alkuvuoden alusta alkaen bussikuljetuksen talkoolaisille Rukatunturiin. Me nuorukaiset pääsimme myös mukaan lattupohjia polkemaan. Tuolloinhan latukoneita ei vielä ollut käytössä. Rivijonomuodostelmassa rynnittiin Rukan maiseimiin ja näin poljettiin latupohjat kevään koitoksiin.

Rukan kisojen aikaan maalis-huhtikuussa pääsimme myös väliaikojen lähettäjäpojiksi selostamoa varten. Väliajat toimitettiin selostamoon pieniin paperilappusiin kirjoitettuna. Selostajina tuolloin olivat Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen.  Paavo Noponenhan oli tunnetusti todellinen Kuusamon ystävä. Oltuani Rukahovin työtehtävissä 1971 – 1972 Paavo oli tuttu näky Karhukabinetissa istuskelemassa silloisen isännän Osmo Saastamoisen vieraana. Aamupalaksi herroille tarjoiltiin munavaahdolla miksattu coktail, jossa oli appelsiinin ja sitruunan juuri puristettua tuoremehua.

Mukavat muistot noista ajoista mieleen jäi.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/18/susi-kalle-suksi-yla-tatran-kultaa

https://yle.fi/a/3-7657682

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/eraretkella-susi-kallen-kanssa

https://yle.fi/urheilu/3-12404829

Veli M. Leinonen
22.2.2023