Pihkapuulta maistuvaa aitoa suomalaista
Vilja peltoon peitettynä kevätkylvöt tehtiin,
pitkän talven taittuessa kesä tulla ehtii,
hiirenkorvan tultua mahla koivupuussa,
sokerisen maukasta kuin makiainen suussa.
Nila irtoo parhaiten ennen juhannusta,
myös pihkapuussa pursuaa mahlamakustusta,
ukko ottaa kätöseensä pian pihkakirveen,
honkaa sillä kopsuttaa, eikä se oo hirvee.
Metsäelo ruskea saa loven kohta kylkeen,
petäjäiseen isketään, kirves lastun sylkee,
kaatuu pian petäjäinen kosteikkoisen maahan,
leipäviljan jatketta perheelle näin saahaan.
Nuori, suora oksaton, pettupuista parhain on,
pihkaa pitää välttämän, tuuliparkkii vähemmän,
vaalenruskee parahin, liinan ihka irtoovin,
tyveen lippa veistäen, kannon kantaan kaataen.
Nylkyveitsi valmistetaan lujaan oksapuiseen,
nelikulma leikataan kyynärmittasuiseen,
iltarupeen tultua kaarnakuoret silvitään,
nilakerros paljatuen liinat niistä jälkeen jää.
Liinat saavat kuivahtaa tovin auringossa,
sitten niitä paahdetaan uunin ahdingossa,
karvas pihka poistetaan tervastuoksuisesta,
ei silloin vatsaa kourista, ei tuu turvotusta.
Leivinuunipaahteessa pihka pintaan kiehuu,
raavinpuukko kätösissä paistaja nyt liehuu,
liinat kuivuu käpristyen torvitolleroiksi,
punaruskee väriltään muuttuu haperoiksi.
Jälkilämmöin kuivatellaan haperoiset liinat,
on kohta niitä survomassa pappa, mummo, miina,
petkeleellä pieksetään ne murumurkinaksi,
ja puulla pyöröpäisellä huhmar’pettuisaksi.
Vielä kerran siivilöidään seulasihtisessä,
ja karkee rouhe jauhataan käsikivisessä,
sekaan kyllä heitetään myös oikeata viljaa,
hartiat kun kipeytyy ollaan hiiren hiljaa.
Punaruskee pettujauho katovuoden kantoi,
nälkämaassa toivoa se elovuoteen antoi,
pettuleipä perusruoka oli kotimaista,
pihkapuulta maistuvana aito suomalaista.
Hki 8.9.2021 Veli M.
Runomuotoon kirjoittamani "pettujauhon valmistuskronikan" lähdeaineistona käytetty kuvien kera Götha ja Reima Rannikon "Kainuun leipä" kirjasta (1978).
Pettupuun kaato.
Oksat helpottavat karsimista.
Loveaminen ja kannon päälle nosto.
kuori viillettiin aluksi puun ympäri…
…kyynärän mittainen neliö nylettiin irti puusta kovapuisesta oksasta tehdyllä erillisellä puunylkimellä, jolloin liina ei päässyt vikaantumaan.
Silpimällä poistettiin ruskeaa ja vihreää kuorikerrosta jolloin jäljelle jäi puhtaat liinat.
Kuoret silvittiin, rapattiin puukolla ruskea kaarna irti sekä pyöräyteltiin pihka oksanrei’istä. Silpimistä varten kuori käärittiin rullalle, jonka tukena oli pyöreä keppi. Paksu liina kesti rullana ilman keppiäkin.
Uunissa paahtaminen.
Hartiavoimin survotaan…
…loppusurvonta ts. hienonnus tehtiin pyöreäpäisellä puupulikalla huhmareessa.